Framtidens skidlöfte - 2016 års stipendium gick till Ebba Andersson
Första stipendiet delades ut till Ebba Andersson den 20 december med motiveringen:
Ebba har trots tuffa utmaningar tidigt i karriären kommit tillbaka starkare varje gång och visat att hon är framtidens skidlöfte nummer 1.
För Ebba Andersson är skidåkning nr 1
Ebba Andersson var den första att ta emot stipendiet Framtidens skidlöfte 2016. Vi tog ett snack med den 20-åriga supertalangen om drömmar, förebilder och om hon tvekat vilken sport hon lägger sin tid på.
– Längdskidåkning är en komplex idrott som omfattar många olika parametrar, något som verkligen tilltalar mig, säger Ebba Andersson.
Säsongen är snart igång och Ebba Andersson kan blicka tillbaka på ett lyckat fjolår efter att tagit både guld och silver på JVM, samt ett silver på senior-VM i Lahtis tillsammans med stafettlaget.
– Det känns fantastiskt att ha en lyckad säsong bakom mig! Nu har försäsongen gått bra och jag har kunnat genomföra den träning jag har planerat. Den största skillnaden i år är att jag är med i träningsgrupp 1, i stället för juniorlandslaget. Att få satsa heltid på skidåkningen känns grymt.
Hur har förra årets skador påverkat dig?
– Jag har fått bevisat för mig att livet som elitidrottare inte hela tiden går spikrakt uppåt, utan har sina toppar och dalar. Jag har också fått bevisat för mig att det finns många olika vägar att gå för att utvecklas. Jag tror att jag kan hantera motgångar lite bättre nu än vad jag kanske gjorde tidigare.
Längdskidåkning har alltid varit nummer 1
Ebba är inte bara stark i skidspåret utan hon är även en lovande friidrottare. Längdskidåkning vann dock fighten mot både löpning och friidrott.
– Jag har alltid haft skidåkning som nummer ett. Det har alltid varit roligast och kommit i första hand. Även skidåkningsträning innefattar mycket löpning, även om det är mer i skogen än på bana. Längdskidåkning är en sådan komplex idrott där det krävs både styrka, uthållighet, snabbhet, taktik och teknik. Även vallning är en del av det. Det är så många olika parametrar som spelar in som tilltalar mig.
När insåg du att längdåkning var din grej?
– Jag kommer inte ihåg ett specifikt tillfälle, men i efterhand har jag sett en intervju från när jag var 10 år. Jag fick frågan om vad jag trodde jag skulle göra om tio år. Jag svarade att jag inte visste, men att jag hoppades att jag skulle vara med i skidlandslaget. Så, jag antar att det var startskottet och grunden till att jag är där jag är i dag.
Vad ser du mest fram emot den här säsongen?
– Jag ser fram emot säsongen som helhet. Jag hoppas att jag får vara skade– och sjukdomsfri. Men jag ser fram emot att tävla mycket och att bli senior.
Har du någon förebild?
– Detta var lättare att svara på när jag var yngre. Nu umgås jag med dem jag tidigare hade som förebilder, exempelvis Charlotte Kalla. Jag ser fortfarande upp till henne väldigt mycket, men nu ser jag mer upp till olika personer av olika anledningar. Alla är så duktiga på olika saker.
Vad drömmer du om?
– Jag drömmer om OS som går av stapeln i år. Och självklart att få en fin säsong med flera världscuptävlingar.
En sista fråga, får du någonsin semester?
– När säsongen är över i april har jag några veckor då jag har mer tid över för annat än skidåkning. Även då tränar jag i och för sig, men utan att vara styrd av en träningsplanering. Då kan jag i stället träna mer vad jag känner för just för stunden, avslutar Andersson.