Gå direkt till textinnehåll
Par i 30-årsåldern lutade över dator

Spara pengar – 37 spartips för ett rikare liv

Tillhör du dem som tycker det är roligare att spendera än att spara? Lugn, du är långt ifrån ensam. Om du vill komma igång med ditt sparande nu så är den här artikeln för dig – luta dig tillbaka och låt dig inspireras av 37 spartips.

Klarar du att avstå från livets goda?

Att spara pengar är för många en utmaning. Själva sparandet bygger ju på att vi avstår från nöjen, och vilka vill göra det? Vi människor har en tendens att göra av med våra pengar, vilket kan antas bero på vårt behov av att känna att vi lever ett roligt och meningsfullt liv. 

Saker som utelunch med jobbarkompisarna och restaurangbesök med partnern är exempel på aktiviteter som förgyller vardagen men de är också exempel på utgifter som vi snabbt kan dra ner på. 

Spara till en buffert

Du har säkert hört rådet att alla bör ha minst tre månadslöner på bankkontot. Som en buffert för oförutsedda utgifter eller vid en kris.

Det brukar dock vara lättare att motivera sig till att spara om sparandet har ett tydligt mål. Kanske handlar det om att få ihop pengar till drömsemestern, att resa jorden runt, ta körkort eller köpa en bil. För vissa är sparandet ett nödvändigt ont för att få pengarna att räcka tills lönen eller studielånet kommer. Gällande studenters ekonomi är det mer regel än undantag att varje månad är en kamp för att få pengarna att räcka till.

Våra 37 bästa spartips


Matbesparingar

1. Gör matlåda. Du sparar tusentals kronor varje månad jämfört med utelunch.

2. Handla aldrig mat när du är hungrig. Det kan nämligen locka till onödiga impulsköp.

3. Släng inte mat per automatik bara för att datumet gått ut. Bäst före-datum är en rekommendation, ofta går det att äta maten flera dagar till om den förvarats rätt. Ett tips är att lukta på maten.

4. Gör storkok. Det blir mycket billigare i längden.

5. Använd termos. I stället för att köpa kaffe kan du ta med eget.

6. Köp inte bärkassar i matbutiken. Ingen har undgått hur dyrt det blivit med platskassar. Ta med en egen tygkasse istället.

7. Baka eget bröd. Både billigt och gott.

8. Plocka bär och svamp i skogen. Helt gratis och väldigt gott.

9. Ge dig själv godisförbud. Med detta tips följer även andra indirekta fördelar, som färre besök hos tandläkaren.

Abonnemang och hushåll

10. Se över dina månadsabonnemang och medlemskap. Du kanske inte måste ha Netflix, Spotify och HBO.

11. Jämför priset på din hemförsäkring och bilförsäkring. Skillnaden kan vara större än du tror.

12. Hyr ut ett rum. Om du har ett eller flera rum över så kan du hyra ut det till en inneboende.

13. Jämför el-abonnemang via Elpriskollen som drivs av Energimarknadsinspektionen.

14. Har du rätt till bostadsbidrag? Ansök! Många missar att de har rätt till bostadsbidrag.

15. Vänta med att köpa ny mobiltelefon. Ju längre tid det går mellan att du uppdaterar till en ny modell, desto bättre för din ekonomi. Detsamma gäller dator och andra elektronikprylar.

Privatekonomi

16. Har du bolån? Det lönar sig nästan alltid att ha rörlig ränta. Tänk också på att förhandla räntan.

17. Har du flera små lån? Samla ihop dem till ett enda lån så blir det nästan alltid billigare.

18. Spara pengarna på ett sparkonto med ränta. Då växer ditt sparkapital snabbare och du får dessutom ränta på redan intjänad ränta.

19. Jämför avgifter för vanliga banktjänster. Det finns ingen anledning att betala mer pengar i onödan till storbankerna. Hos den oberoende konsumentupplysningen Konsumenternas kan du jämföra avgifter för de vanligaste banktjänsterna.

20. Missa inga avdrag i deklarationen. Det finns mängder av avdrag som är lätta att missa i deklarationstider.

21. Spartipset när det gäller fonder är att köpa fonder med låg avgift och som presterat bra historiskt. Jämför storbankernas fonder med nätmäklare som Avanza och Nordnet.

22. Byt från pappersfaktura till e-faktura. Då undviker du onödiga faktureringsavgifter.

23. Lägg undan skatteåterbäringen på sparkontot. Tillhör du de lyckligt lottade som får återbäring på skatten, se till att anmäla ditt sparkonto som utbetalningskonto hos Skatteverket och låt sedan pengarna ligga kvar där.

24. Välj ett bank- och kreditkort med förmånliga försäkringar och där du även kan få pengar tillbaka när du handlar online från dina favoritbutiker.

25. Gör en budget.

Kultur och fritid

26. Åk utomlands när det inte är säsong. Priserna är som regel mycket billigare då.

27. Planera dina restaurangbesök noga och gå inte på restaurang bara för att du är hungrig.

28. Snåla med dricksen och ge inte mer än vad som känns rimligt.

29. Låna böcker på biblioteket istället för att köpa.

30. Sluta röka och snusa. Bra för både hälsan och plånboken.

31. Sälj saker du inte längre behöver på Tradera eller Blocket.

32. Hyr en lägenhet eller ett hus när du åker utomlands istället för att ta in på hotell. Det blir billigare i längden.

33. Skippa gymkortet och träna hemma eller på utegym.

34. Säg nej oftare. Om dina vänner ofta föreslår aktiviteter som kostar pengar, så kan du föreslå att göra någonting tillsammans till en lägre kostnad.

35. Köp begagnade möbler. Ikea i all ära, men ofta blir det ännu billigare att köpa möbler second hand. Dessutom bättre för miljön.

Bil och transport

36. Om du måste ha bil, köp en begagnad, bensinsnål modell som gått högst 10 000 mil.

37. Åk inte kommunalt. Cykla i stället! Bor du i Stockholm spara du cirka 1 000 kr/månad på att skippa månadskortet.

Illustration of person with laptop

Om pengarna ändå inte räcker

Grunden för att spara pengar är att du också tjänar pengar. Om du har svårt att få pengarna att räcka trots att du lever snålt och sparsamt så bör du fundera på om det finns något sätt att öka dina inkomster. Byta jobb, löneförhandla smart eller jobba extra vid sidan om studierna är de vanligaste metoderna för att snabbt öka sin inkomst. 

Det finns alltid något att spara till

Allt som du inte har råd med i din dagliga ekonomi behöver du spara till. Oavsett om det är en soffa, ett husdjur, en båt eller en dator. Att spara är inte alltid enkelt, det handlar om att både ha råd och att prioritera rätt. Vissa månader kanske det inte finns utrymme att lägga undan en enda krona, medan det en annan månad kan finnas flera hundralappar över. Det är viktigt att ha utrymme i sin ekonomi för att påbörja ett långsiktigt sparande.

Det mest optimala vore att ha två olika slags besparingar. Ett som hjälper dig att ha råd med kortsiktiga, oförutsedda kostnader och ett för långsiktiga, planerade utgifter. På så sätt påverkas inte din ekonomi lika mycket om bilen plötsligt skulle gå sönder eller om semestern blev lite dyrare än du planerat – eftersom du sparat för båda.

Det är inte förrän du kartlagt dina vardagliga utgifter som du kan prioritera hur mycket du kan lägga undan. Ett av problemen i dag är att vi generellt sett har svårare att kontrollera vad vi spenderar pengar på – eftersom vi inte hanterar kontanter på samma sätt som tidigare.

Börja spara så tidigt som möjligt

Även om det aldrig är för sent att börja spara så är det en god idé att börja så tidigt som möjligt, eftersom det finns många saker att spendera pengar på – oavsett ålder.

Ett tips är att göra en femårsplan för din ekonomi för att identifiera vilka slags utgifter som kan tänkas dyka upp. Tillsammans med en årsbudget ger det dig en översikt över hur mycket du behöver spara och hur mycket du kan lägga undan per månad. Tänk även på att alltid placera dina pengar på ett konto med sparränta. Även om sparräntan tycks vara låg så är det tacksamt att få några hundralappar gratis varje år.

Lycka till med sparandet och kom ihåg att också unna dig lite lyx ibland!

Illustration av en rosa spargris med ett mynt

Vill du veta mer om våra sparkonton?

Läs mer om våra sparkonton Mitt spar och Mitt spar+ och öppna ett konto redan idag.

Kontot omfattas av den norska insättningsgarantin.

Environment: Stage 🢒Country: Sweden 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366