Så gör du en budget för din privatekonomi
Undrar du var pengarna tagit vägen när månaden närmar sig sitt slut? Du är inte ensam. Det är många som inte har stenkoll på hur och vad de spenderar sina pengar på. Som tur är finns det en ganska enkel lösning – att göra en budget för din privatekonomi.Vad är en budget?
En budget består av dina inkomster, utgifter och de pengar som finns kvar i slutet av månaden. Du kan med fördel göra en budget över hela året där du bryter ner dina återkommande utgifter och inkomster månad för månad. Genom att skapa en hushållsbudget över din privatekonomi får du en översikt och koll på dina pengar.
Varför behöver jag en budget?
Med hjälp av en budget kan du enkelt se vad du spenderar pengar på, och hur du kan sänka dina utgifter. Säg att det visar sig att du lägger 4 000 kronor på mat under en hel månad, här kan det finnas utrymme att sänka den utgiften genom att till exempel laga storkok och matlådor. Och kanske skippa en eller två uteluncher per vecka.
En budget leder till en tydlig översikt av din ekonomi - dina inkomster och utgifter. Om du har ett sparmål är det lättare att förhålla sig till målet och förverkliga det genom att följa den uppsatta budgeten. För att få koll på din ekonomi som helhet är en budget första steget.
Att ha en genomarbetad och genomtänkt månadsbudget är bra av fler orsaker, bland annat om du ska ta ett lån. Innan du tar ett lån behöver du se över din ekonomi och säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet utifrån din ekonomiska situation. Med hjälp av din budget får du en översikt över hur mycket du kan betala av på lånet varje månad.
Vad ingår i en budget?
När du räknar på din inkomst, kom ihåg att använda summan efter skatt. När du fått koll på vad din inkomst består av är det dags att reda ut vilka utgifter du har. Dina utgifter kan i stort sett delas in i två kategorier: fasta och rörliga.
De fasta utgifterna är allt det som du betalar regelbundet. Till de kostnaderna hör vanligtvis hyra, el, lån och mat.
Ett vanligt misstag när man sätter upp en budget är att man glömmer ta med utgifter som inte nödvändigtvis är månatliga, som till exempel försäkring som du i vissa fall betalar i en klumpsumma en gång per år. Ett tips är att gå tillbaka det senaste året i din internetbank för att kontrollera vad du betalar i fasta utgifter.
En bra riktlinje att förhålla sig till är 50-30-20-regeln. 50 % av din inkomst går oftast till fasta utgifter, 30 % till rörliga och 20 % till spar och investering. Mer om vad som ingår under respektive procentsats kommer vi snart till.
Hur gör jag en budget?
Börja med att gå igenom alla dina fasta kostnader som dras varje månad och år. Sedan tittar du på dina rörliga kostnader – allt det som berör din livsstil och som du väljer att spendera pengar på. Och sist men inte minst alla övriga kostnader, som exempelvis besparingar eller investeringar. Nedan följer en lista på några av de kostnader som ofta ingår i en årsbudget.
Fasta kostnader 50 % av din inkomst:
- Hyra
- Lån (studielån, bolån, billån med mera)
- Transport
- Mat
- Försäkringar (bil, hem, husdjur med mera)
- Internet
- El, vatten, värme
- Abonnemang (mobil, streamingtjänster)
- Mobiltelefon
Rörliga kostnader 30 % av din inkomst:
- Äta ute
- Resor
- Presenter
- Kläder
- Inredning
- Sport, nöjen och hobbys
Övrigt 20 % av din inkomst:
- Buffert
- Pensionsspar
- Investeringar
Det är viktigt att hålla kolla på alla kostnader, oavsett hur små de är. Om du delar upp dina kostnader i fasta och rörliga kommer du snabbt se hur de olika utgifterna påverkar din ekonomi. Så snart du fått ordning på din budget kommer du få en mycket tydligare bild över var dina pengar tar vägen.
Hur utvärderar jag min ekonomi?
För att du ska få maximal nytta av din budget behöver du utvärdera din ekonomi varje månad. I början av månaden fyller du i dina förväntade inkomster och utgifter, och i slutet av månaden bör du dubbelkolla om allt stämmer.
Om det visar sig att du spenderar mer än vad du budgeterat för är det viktigt att du justerar din budget eller skär ner på onödiga utgifter.
Om du däremot ser att du ligger bra till jämfört med vad du kalkylerat för kan det vara klokt att påbörja ett långsiktigt sparande genom att öppna ett sparkonto med sparränta.
Ta hjälp av en budgetmall
Det finns många bra budgetverktyg som du kan använda för att göra din budget. Du kan göra den i ett Excel-dokument för att få en bra, månatlig översikt. Om du inte är en fena på Excel, eller vill ha hjälp med vad som ska ingå i din budget så finns det många budgetmallar att använda sig av online. Föredrar du att jobba med papper och penna för att räkna på din budget så går det precis lika bra.
Läs mer: Så får du koll på din vardagsekonomi
Budgetmall för excel
Ladda ner vår budgetmall och mata in din månadsinkomst och dina kostnader så kan du tydligt se hur olika förändringar kommer att påverka din privatekonomi.
Budgeteringstips för din privatekonomi
Utöver att sätta upp en konkret budget kan det vara värt att se över dina befintliga fasta utgifter och se om du kan dra ner på dessa. Har du kanske månadsprenumerationer på streamingtjänster du aldrig använder? Ett gymkort som bara drar pengar utan nytta? Det är värt att se över onödiga utgifter och vilka alternativ du har. Kanske har du ett utegym i närheten? Eller att det räcker med en streamingtjänst istället för fem? Genom att strukturera upp dina fasta utgifter, se över avtal och priser så kan du spara mycket pengar - och få större medel för ditt sparande.