Gå direkt till textinnehåll
Närbild av kvinna som planerar hushållsbudget och använder miniräknare

Så får du koll på din vardagsekonomi

Att få koll på sin vardagsekonomi kan låta svårt, men det behöver inte vara så klurigt. Ett sätt att minska trycket på din vardagsekonomi är att se över dina utgifter och avvakta med att spendera pengar på det som inte är akut. Men hur sparar man pengar? Här kan du läsa spartips och hur du kan tänka ekonomiskt och få koll på din vardagsekonomi.

Coronavirusets globala påverkan på världsekonomin gör många oroliga över sin privatekonomi, eftersom krisen kan komma att påverka inkomsten för väldigt många människor. I dagsläget är det viktigare än någonsin att vara noggrann med hur du spenderar dina pengar. Att ha en förståelse för din ekonomi på månadsbasis hjälper dig att förutse ekonomiska förändringar i förväg.

Det kan vara en bra idé att förbereda sig så gott man kan på en krissituation liknande den vi befinner oss i nu. Dels för att minska ansträngningen på din vardagsekonomi men även för att slippa oroa sig för att pengarna ska ta slut. Du kan redan nu försöka förutse hur din kommande månad kommer att bli ekonomiskt genom att beräkna din ekonomiska marginal. Den ekonomiska marginalen är den viktigaste siffran i allas privatekonomi och är kort och gott pengarna du har kvar efter att dina räkningar och övriga utgifter har dragits.

Läs även: Så gör du en budget

Minska onödiga utgifter

Eftersom det är väldigt svårt att påverka sin inkomst när det råder en ekonomisk osäkerhet, bör du istället fokusera på utgifterna.

Tyvärr är det svårt att sänka fasta utgifter så som hyra, el och lån. Men när alla obligatoriska utgifter har betalats kan du börja minska på mindre viktiga utgifter. Till exempel kan du pausa olika prenumerationer och avvakta med dyra hobbys.

Under exceptionella omständigheter, som coronaviruset har blivit för mångas ekonomi, kan de allra flesta banker eller andra långivare ge dig en betalningsfri månad, det betyder att banken skjuter upp din betalning en eller två månader. Kolla med din bank om de erbjuder betalningsfri månad.

Vad gäller hyran kan det vara en bra idé att diskutera med din hyresvärd så tidigt som möjligt, om du känner att din betalningskapacitet är ansträngd, att skjuta upp din betalning en eller två månader. Likaså med ditt elbolag eller telefonoperatör.

Se över din buffert

Har du pengar placerade i aktier, fonder eller på ett sparkonto? Bra! De kan komma väl till pass just nu.

Har du inte en buffert? När coronakrisen är över och din inkomst återgår till det normala är det klokt att öppna ett sparkonto där du kan börja sätta in pengar när du har ett ekonomiskt överskott. En generell rekommendation är att ha ett sparkonto motsvarande minst tre månaders lön, så att du inte behöver oroa dig om en kris uppstår.

Sätt upp mål för din ekonomi

Det kan vara bra att sätta upp konkreta mål för din ekonomi. Ekonomiska mål kan dels vara sparmål för att äntligen kunna köpa den där bilen, lampan eller diskmaskinen du har spanat in. Ett mål kan också vara att inte spendera lika mycket, att sätta en fast budget för dina utgifter vilket resulterar i en tydlig överblick över din ekonomi. 

Det är alltid bra att tänka igenom sina vanor, vad brukar du lägga pengar på? Finns det onödiga utgifter du kan skära ner på? Det är en bra utgångspunkt att fundera över detta och skriva ner dina tankar, för att sedan kunna sätta upp dina ekonomiska mål.

Läs även: Är du stressad över din ekonomi i coronatider?

Environment: Stage 🢒Country: Sweden 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366