Gå direkt till textinnehåll
Ungt par förbereder mat i kök

Lär dig allt om kreditupplysningar och stärk din kreditvärdighet

Vad är en kreditupplysning? Och varför är det egentligen dåligt med många förfrågningar? I den här artikeln går vi igenom allt du någonsin velat veta om kreditupplysningar - varför de görs, vilka uppgifter som syns om dig och hur du tar reda på din egen kreditvärdighet.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett sätt att bedöma din kreditvärdighet och görs i samband med att du exempelvis tar ett lån eller ingår ett avtal. En kreditbedömning används för att avgöra din kreditvärdighet, d.v.s. din betalningsförmåga och visar uppgifter om din inkomst, aktiva krediter och eventuella betalningsanmärkningar.

Vad innebär kreditvärdighet?

Kreditvärdigheten är en persons förmåga att betala sina skulder, baserat på tidigare och aktiva krediter, lån, om du har några betalningsanmärkningar samt din inkomst. För att ta redan på din kreditvärdighet kan du göra en kreditupplysning på dig själv, och då se hur din kreditvärdighet ligger till.

Vilka uppgifter syns på en kreditupplysning?

Uppgifterna i en kreditupplysning kommer från de kreditgivare som kreditupplysningsföretagen samarbetar med och är ofta:

  • personuppgifter
  • ägande eller del av ägande i fastighet
  • beviljade och utnyttjade krediter
  • betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden
  • dina deklarerade inkomster hos Skatteverket
  • övriga lån, exempelvis blancolån
  • förfrågningar (antal tagna kreditupplysningar) de senaste tolv månaderna

Vem utför en kreditupplysning?

En kreditupplysning utförs hos någon av kreditupplysningsföretagen på begäran av parten du ska ingå kreditavtal med. Det kan exempelvis vara en långivare, en butik där du handlar en vara på avbetalning eller en blivande hyresvärd. När en kreditupplysning utförs på en privatperson måste det alltid finnas ett legitimt skäl till att den görs och du har rätt att få hem en kopia med post på de uppgifter som lämnats om dig. 

De största kreditupplysningsföretagen 

I Sverige finns omkring tio bolag som bedriver kreditupplysningsverksamhet och står under tillsyn av Datainspektionen. Hos dem finns insamlad data om alla personer över 15 år. Av dessa är UC (Upplysningscentralen) det mest välkända. UC startades av storbankerna Swedbank, Länsförsäkringar, Nordea, SEB och Danske bank på sjuttiotalet. Kanske har du hört begreppet “låna utan UC” någon gång? Det betyder alltså inte att det går att låna pengar utan en kreditupplysning, långivaren använder sig istället av en annan aktör som exempelvis Bisnode, Creditsafe eller Sergel kredittjänster. 

Hur bedöms min kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet bedöms som antingen hög, medel eller låg. Om du har en hög kreditvärdighet innebär det att du bedöms ha hög förmåga att betala tillbaka det lån du tar eller den faktura du får hem. Att ha en hög kreditvärdigheten innebär att det är en låg risk för dig som låntagare att ta ett lån, då du har hög förmåga att betala tillbaka pengarna under utsatt tidsperiod.

Att ha en medel kreditvärdighet innebär att du eventuellt står på några lån och och har en medelinkomst. Du har betalat dina fakturor i tid men faktumet att du redan har några lån (exempelvis) kan göra att din kreditvärdighet är medelgod.

Om du bedöms ha låg kreditvärdighet kan det grunda sig i att du har flera smålån, eventuella betalningsanmärkningar och inte verkar ha förmågan att hantera dina ekonomiska åtaganden. Då blir din kreditvärdighet låg.

Kan jag göra en UC på mig själv?

Om du är nyfiken på vad du har för kreditbetyg och vill kolla din kreditvärdighet kan du beställa en upplysning på dig själv via Min UC. Ett utdrag om sin egna ekonomi påverkar inte din kreditbetyg på något sätt.

En kreditupplysning är det viktigaste underlaget när långivare och andra kreditgivare beslutar om de kan bevilja dig en kredit. Genom att veta hur du ligger till har du också möjlighet att påverka ditt betyg och öka chansen att bli beviljad ett lån. 

Tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet

Att känna till sin kreditvärdighet kan vara bra om du planerar att köpa en bostad och behöver låna pengar. Om det visar sig att kreditbetyget är lägre än vad du hade förväntat dig finns det saker du kan göra för att förbättra din ekonomi och därmed höja ditt betyg. Här följer några tips: 

  1. Avsluta krediter som inte används
    Har du flera olika kreditkort, ställ dig frågan om du behöver alla? Gå igenom din ekonomi och avsluta de som inte används. Det är också bra att se över sina beviljade kreditgränser, nyttjar du i snitt bara hälften av din beviljade kredit kan du sänka den.
  2. Betalningsanmärkningar
    Har du betalningsanmärkningar finns tyvärr inget magiskt knep för att bli av med dem snabbare. Det viktigaste är att du sköter dina betalningar under de tre år som anmärkningen finns registrerad på dig, och fortsatt sköta din ekonomi.
  3. Öka dina inkomster 
    Utifrån en kreditupplysning skapas din riskprofil som väger samman din kreditrisk med betalningsförmåga (totala inkomster och utgifter). Om du vill öka din kreditvärdighet är det bästa (men kanske inte alltid enklaste) att öka dina inkomster. Det kan vara en idé att gå upp i timmar om du inte arbetar heltid eller kanske rentav söka nytt jobb. 
  4. Har du flera mindre lån - slå ihop dem i ett samlingslån
    Flera mindre lån och krediter är inte bara kostsamt - det kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Med ett samlingslån kan du slå ihop dem till ett större lån med lägre ränta. Förutom att du sänker din månadskostnad får du även bättre koll på din privatekonomi. 
  5. Ha en fast bostad
    Att flytta runt mycket och ha flera olika adresser kan också ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet. Försök att tänka långsiktigt när det gäller boende och undvik att flytta i onödan.
icon

Vad betyder alla svåra ord?

I ordlistan förklarar vi de vanligaste orden och begreppen inom bank och ekonomi.
Gå till bankordlistan

Environment: Stage 🢒Country: Sweden 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366