Gå direkt till textinnehåll
Ett iturivet foto av ett par som ser lyckliga ut

Din ekonomi efter skilsmässan

Det är aldrig lätt att bryta upp från ett förhållande och ett gemensamt liv, särskilt inte om det finns barn med i bilden. För de allra flesta innebär skilsmässan stora påfrestningar och en hel del stress, inte minst känslomässigt.

Att skilja sig är även en stor ekonomisk omställning. Men det finns alltid saker kan du kan göra för att se till att övergången till ditt nya ekonomiska liv blir så smärtfri och smidig som möjligt.

Så går skilsmässan till

Det är er lokala tingsrätt där ni är folkbokförda som ansvarar för den juridiska handläggningen av er skilsmässa. Det är alltså dit ni ska vända er om ni beslutat er för att skiljas. Tingsrätten beslutar också om många viktiga frågor som kan vara svåra att reda ut på egen hand. Viktigast bland dessa frågor är sådant som rör bodelningen och vårdnaden om gemensamma barn.

Har ni beslutat er för att skiljas är nästa steg på vägen att göra en ansökan på en gemensam blankett, som ni sedan skickar in till tingsrätten. Blanketterna går att ladda ner på domstol.se. På domstol.se kan ni även ansöka om skilsmässa online via deras e-tjänst. Numer går det att få skilsmässa utan någon som helst betänketid, förutsatt att ni inte har några barn under 16 år.

Vad händer med gemensamma tillgångar efter skilsmässan?

En sak ni bör ta itu med så fort som möjligt är att upprätta en skriftlig bodelning och registrera den hos Skatteverket. Den grundläggande regeln vid bodelningen är att de äkta makarna delar lika på alla tillgångar. Du har kort och gott rätt till hälften av hushållets tillgångar, efter avdrag för eventuella skulder.

Uppdelningen gäller även saker som du eller din partner införskaffat eller redan ägde innan ni gifte er.  Bilen, bostaden, båten, värdepapper och pengar på personliga konton - allt ska delas lika.  Det enda undantaget från den regeln gäller tillgångar som är din eller din partners enskilda egendom. Tillgångar kan bli enskild egendom genom äktenskapsförord eller om de tas upp i ett testamente eller gåvobrev.

Kan ni inte komma överens om uppdelningen av tillgångarna kan ni ansöka om en bodelningsförrättare hos er lokala tingsrätt. Att anlita en bodelningsförrättare är dessvärre inte gratis. Bodelningsförrättaren är i regel en advokat eller annan jurist och kostnaden blir också därefter. Hos de flesta advokatbyråer ligger timkostnaden för en bodelningsman på 1 500–2 000 kronor i timmen.

Om ni skiljs åt under någorlunda vänskapliga former kan ett alternativ vara att ta hjälp av en gemensam vän eller bekant som ni båda litar på vid bodelningen. Till exempel någon som själv genomgått en skilsmässa och kan turerna eller någon som har juridisk bakgrund.

Håll nere kostnaderna vid flytten

Vid en skilsmässa uppstår ofrånkomligen en hel del kostnader som kan bli påfrestande för din ekonomi. Det kan handla om allt från att du behöver komplettera ditt nya hushåll med nya möbler, köksutrustning och porslin till kostnader för flytt och flyttstädning. Om du har långt till jobbet kanske du även behöver skaffa en egen bil.  Det här blir snabbt mycket pengar. Ekonomer brukar räkna med att kostnaden för att utrusta och inreda ett nytt hem ligger på 50 000 - 100 000 kronor. Men det finns alltid saker du kan göra för att hålla kostnaderna nere.

Be vänner eller bekanta om hjälp med flytten om du har möjlighet. Enbart flytten kostar nämligen 5 000 - 10 000 kronor om du anlitar en etablerad flyttfirma. Hyr du ett släp eller en skåpbil kan du komma undan med en 500-lapp.

När du flyttar till ditt nya hem kan du spara mycket pengar genom att handla inredning och husgeråd begagnat i secondhandbutiker, på loppmarknader och på auktionssajter. På samma sätt kan du sälja inredning och prylar från den gamla bostaden och på så sätt få in extra pengar till ditt nya hushåll.

Vissa kostnader går emellertid inte att komma runt. Om kostnaderna blir oöverstigliga kan du behöva teckna ett privatlån för att täcka kostnaderna som uppstår i samband med flytten. Kontakta gärna din bank och be om råd om du behöver ett lån. Banken kan även hjälpa dig att lösa och lägga om befintliga lån. När du ändå lånar pengar kan det vara klokt att passa på att samla dina lån i ett större samlingslån. På så sätt kan du få en betydligt bättre ränta och en lägre månadskostnad.

Stressa inte med boendet

Boendet är den största enskilda utgiftsposten för de allra flesta människor. Om du kommer att leva ensam efter skilsmässan får du räkna med kraftigt ökade boendekostnader i förhållande till din inkomst.

För att kostnaderna inte ska bli övermäktiga kan det vara klokt att skynda långsamt med den nya bostaden.  Ett alternativ kan vara att titta på tillfälliga lösningar istället för att slå till på första bästa lediga bostad som dyker upp. Om det är möjligt kanske du kan bo tillfälligt hos en vän eller familjemedlem under en kortare period. Då får du mer tid på dig att hitta en bostad som passar både dig och din plånbok.

Vad händer med lånen?

Vid en skilsmässa delas, som vi sett, tillgångarna lika. Den regeln omfattar dock inte skulderna. Där är det istället den person som står på lånet som har ensamt betalningsansvar. Du har alltså ingen skyldighet att betala av på lån som din partner står på, även om lånet togs i samförstånd och för gemensamma ändamål.

Om ni har gemensamma lån, som båda står på, har ni däremot solidariskt betalningsansvar för dem även i fortsättningen. Kontakta gärna banken om du behöver hjälp med att lösa gemensamma lån eller om du vill lägga om lån som du står på.

Om ni som många andra äger den gemensamma bostaden, och har ett bolån behöver ni reda ut det praktiska så snart som möjligt. I vissa fall är det möjligt att teckna ett nytt lån, lösa det gamla och köpa ut din partner (om du ska bo kvar i den gemensamma bostaden),

Har du en lägre inkomst är det inte säkert att du kan låna tillräckligt för att köpa ut din partner eller för att lösa det gemensamma lånet.  Prata gärna med oss på banken så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för dina lån.

Se över abonnemang och försäkringar

Glöm inte bort eventuella abonnemang, som el-, tv-, telefon- och bredbandsabonnemang.  Vissa abonnemang går att flytta till det nya boendet. Men det är inte alltid möjligt. Elabonnemang går till exempel i regel inte att flytta. Däremot kan du alltid säga upp el-avtalet när du flyttar, även om det är bundet.

Precis som med abonnemang och lån behöver du även se över och lägga om vissa försäkringar efter skilsmässan. Om du varit medförsäkrad i din ex-partners försäkring kan du behöva teckna en ny. Annars riskerar du att stå utan ekonomiskt skydd om olyckan skulle vara framme. 

I vissa fall kan du också behöva ta bort din partner som förmånstagare i försäkringar som står på dig. Det är nämligen inte säkert att detta sker automatiskt. Gör du inte det riskerar du att din gamla partner får pengarna om något skulle hända med dig.

Diskutera barnens kostnader

Om ni har barn kommer de av naturliga skäl stå mycket i fokus under skilsmässan. Det bästa är att diskutera saken och komma överens om hur ni ska dela upp barnens kostnader efter skilsmässan. Har ni delad vårdnad är det enklast om var och en står för barnens kostnader när de bor hos respektive person.

Tänk också på att det kostar pengarna att utrusta barnens rum i den nya bostaden. Barnen kan behöva dubbla uppsättningar av saker som datorer, kläder, cyklar och leksaker. Ett sätt att lösa det är att sätta upp ett gemensamt öppet konto där ni båda sätter in pengar för barnens löpande kostnader och för större enskilda inköp. Det kan också vara klokt att sätta upp ett långsiktigt sparkonto till barnen.

Du kan ha rätt till bidrag

Om du har ensam vårdnad om barnen ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Du kan också ha rätt till underhållsbidrag även om ni har gemensam vårdnad om barnen, till exempel om din ex-partner har en betydligt högre inkomst.

Hur stort underhållsbidrag du har rätt till beror på din inkomst och på barnens behov. På Försäkringskassans webbplats hittar du verktyg som hjälper dig att räkna ut ett storleken på underhållsbidraget. Där kan du även få personlig rådgivning genom att boka ett videomöte med en handläggare. Om du har en lägre inkomst och höga boendekostnader kan du ha även rätt till bostadsbidrag.

Gör en budget för din ekonomi efter skilsmässan

En skilsmässa eller separation är aldrig gratis. Att gå från ett delat boende till ett eget innebär att du helst plötsligt måste täcka många kostnader på egen hand. För att de nya kostnaderna inte ska komma som en chock är det klokt att upprätta en budget för din ekonomi efter skilsmässan. 

Det kan vara smart att göra en ganska strikt budget, med rejäla marginaler, till att börja med. Om det visar sig att du får pengar över kan du göra en mer generös budget längre fram, när du har bättre koll på dina löpande kostnader.

Environment: Stage 🢒Country: Sweden 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366