10 tips för dig som ska ta körkort
Har du bestämt dig för att ta B-körkort i år? Det finns en del saker du behöver tänka på innan du börjar övningsköra. Vi har samlat en steg-för-steg-guide för dig som vill ta körkort.
1) Gör en synundersökning
När du tar körkort är det ett krav att ha ett godkänt synintyg innan du ansöker om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.
Under synundersökningen mäts din synskärpa, har du linser eller glasögon mäts din skärpa både med och utan dina hjälpmedel.
För att få ett godkänt synintyg behöver du ha minst 0,5 i synskärpa. Vänd dig till din närmaste optiker för att boka tid.
2) Ansök om körkortstillstånd
När du fått ditt synintyg är det dags att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Transportstyrelsen kommer att pröva din ansökan utifrån personliga och medicinska skäl.
När din ansökan blivit godkänd är det dags att bestämma om du ska köra privat eller på trafikskola.
3) Privat eller trafikskola
Om du väljer att ta ditt körkort privat behöver du en godkänd handledare. För att vara godkänd handledare behöver man vara minst 24 år, ha ett giltigt körkort från Sverige eller annat EES-land samt gått en introduktionsutbildning tillsammans med dig som elev under de senaste fem åren.
Har du ingen i din närhet att övningsköra med så kan du vända dig till en trafikskola. Det kommer att bli lite dyrare, men du kommer att lära dig rätt grunder från början och få kontinuerlig feedback på hur du kan förbättra din körning inför din uppkörning.
Det mest effektiva sättet att få både körtimmar och kvalitetskörning är att kombinera privat övningskörning med körlektioner på trafikskola.
4) Börja övningsköra
Oavsett hur du väljer att genomföra din övningskörning är det viktigt att sätta upp en strategi och målsättning. Planera och bestäm när du vill vara klar med ditt körkort, hur mycket du ska övningsköra privat/trafikskola och hur mycket allt får kosta.
5) Plugga teori
Börja plugga teori tidigt! Om du börjar plugga tidigt så kommer du snabbare förstå både vägskyltar och trafikregler under din övningskörning.
Det finns många sätt att öva in teorin, dels genom att varva bilkörning med att plugga teori, men du behöver även plugga körkortsteori.
För att vara säker på att du lär dig allt enligt Transportstyrelsens kursplan bör du köpa den senaste versionen av Körkortsboken. Boken täcker alla delar av körkortsteorin som behövs inför teoriprovet. Innehållet uppdateras regelbundet med de senaste trafikreglerna så att du kan vara säker på att du lär dig rätt saker.
Vill du testa dina kunskaper inför ditt teoriprov finns det flera gratistester online att prova.
6) Gå riskutbildning del 1
För att få göra teori- och körprovet behöver du göra en riskutbildning i två delar. Den första, riskettan, är en helt teoretisk utbildning som handlar om droger, alkohol, trötthet och andra riskfyllda beteenden i trafiken.
För att bli godkänd krävs det att du aktivt deltar i diskussionerna under utbildningen. Du bokar riskutbildningen hos Transportstyrelsen.
7) Gå riskutbildning del 2
Den andra delen av riskutbildningen du behöver göra är risktvåan, ofta känd som halkbanan. Syftet med risktvåan är att du ska lära dig hantera riskfyllda situationer på halt väglag.
8) Skriv teoriprovet
På teoriprovet ska du visa att du har de teoretiska kunskaper som krävs för att du ska kunna köra med gott omdöme i trafiken.
Du måste ha ett godkänt teoriprov innan du kan göra körprovet. Ditt godkända teoriprov är giltigt i fyra månader. Det består av 65 frågor och du måste svara rätt på minst 52 för att bli godkänd. Du har 50 minuter på dig att göra provet och ditt resultat syns direkt på skärmen.
Teoriprovet bokar du på Trafikverkets hemsida, där får du också information om tid och plats för ditt prov.
9) Boka körprov och kör upp
Du kan boka både körprovet och teoriprovet vid samma tillfälle.
Kom ihåg att du måste bli godkänd på teoriprovet innan du får köra upp. Om du utbildar dig på trafikskola bokar dem in dig till proven, kör du upp privat bokar du proven själv.
Vid körprovet ska du visa att du kan hantera bilen i trafiken och att du kan köra med gott omdöme på ett trafiksäkert sätt.
Direkt efter ditt körprov talar förarprövaren om för dig om du är godkänd eller ej och skickar resultatet till Transportstyrelsen.
10) Hämta ut ditt körkort
När du klarat körprovet skickas ditt körkort till ditt närmaste postombud.
Kom ihåg att du själv måste hämta ut körkortet inom två veckor. Under de två veckor som du väntar på ditt körkort behöver du alltid ha med dig giltig legitimation när du kör bil.
När du hämtat ut ditt körkort, lägg det i din plånbok och ha det alltid med dig när du ger dig ut i trafiken.
Vårt Billån
- Låna upp till 80 % – Resten betalar du kontant eller med ett inbyte.
- Låneskydd – Extra trygghet om något oförutsett skulle inträffa.
- Bilförsäkring – Täcker kostnader om olyckan skulle vara framme.